Preclíky z bramborového těsta a langoše

 Chtěla jsem pro změnu upéct něco slaného a protože jsem nedávno na Instagramu narazila na recept na preclíky z bramborového těsta, rozhodla jsem se je vyzkoušet. Původně jsem je pekla tak, aby byly na druhý den ke snídani a nakonec jsem byla ráda, že aspoň pár zbylo :-) Jsou vláčné a voňavé, stojí za to je vyzkoušet. Určitě by byly dobré například i k polévce.




Recept na preclíky :

350g polohrubé mouky
250g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno
1 vejce
100ml mléka
100g změklého másla
sůl

Ze všech surovin důkladně vypracujeme těsto. Z těsta oddělujeme kousky, vyválíme tenčí válečky a zapleteme preclíky. Plech vyložíme pečícím papírem, naskládáme preclíky a potřeme vajíčkem a posypeme kmínem nebo mákem. Pečeme na 180C dozlatova.

A protože jsme dlouho neměli langoše a přišla na ně velká chuť, tak jsem si řekla, že je zkusím usmažit doma. Doma jsem měla jen sušené droždí, tak recept jsme hledala podle toho. Povedly se myslím výborně a moc nám chutnaly, takže jsem si recept uložila a určitě je brzo udělám znovu. Nic dietního to sice není, ale jednou za čas neuškodí :-)



Recept na langoše :

500g hladké mouky
250g zakysané smetany
250ml vlažné vody
1 sáček sušeného droždí ( 7g )
2 lžičky soli

Vypracujeme těsto a necháme pod utěrkou hodinu a půl kynout. Poté těsto propracujeme na pomoučněném vále, rozdělíme na porce a v rukách roztahujeme placku, kterou opatrně vložíme do většího množství rozpáleného oleje. V oleji obracíme a smažíme dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovými utěrkami. Potřeme rozmačkaným česnekem a podle chuti přidáme kečup, zakysanou smetanu nebo tatarku a zasypeme nastrouhaným sýrem. 




Komentáře

  1. Veroniko, ty preclíky vypadají skvěle. Ráda vyzkouším. Langoše jsme taky dlouho neměli...
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, u nás rychle zmizely, takže jsem mohla udělat rovnou dvojitou dávku :-)

      Vymazat
  2. Na langoších si vždycky ujíždím, když je mají někde na stánku. Je to prasárnička, ale vynikající :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mám pro ně slabost..myslím, že velmi brzo budou znovu :-D

      Vymazat
  3. Oba recepty vypadají moc dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ráda zkouším nové recepty, ať je změna :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky