Výborný a zdravý slaný koláč
Po svátcích a po všech těch hromadách jídla je fajn trochu odlehčit jídelníček a přišla chuť na slaný koláč. Moc jsem jich zatím nevyzkoušela ale tento recept mám z knížky Jíme zdravě a už pár let je náš oblíbený, peču ho docela často. Je poměrně hutný a dobře zasytí ale i tak vždycky rychle zmizí. Já dávám vždy Nivu..kdo máte raději více aromatický sýr, tak určitě dejte Gorgonzolu. Už léta používám porcelánovou formu z Tescomy a je bezvadná.
A tady je recept:
170g celozrnné špaldové mouky
130g másla
6 vajec
špetka soli
3 šalotky
lžíce olivového leje
100g čerstvého špenátu
200ml mléka
300g cottage sýru
100g Gorgonzoly nebo Nivy
sůl, pepř
Z celozrnné mouky, másla a soli vypracujeme těsto.
Troubu předehřejeme na 170C. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm 2 najemno nakrájené šalotky. Přidáme umyté listy špenátu a opékáme 3 minuty. Opečený špenát zalijeme rozšlehanými vajíčky, mlékem, sýrem cottage a osolíme a opepříme. Těsto rozprostřeme do formy a nalijeme na něj špenátovou směs. Nahoru rozdrobíme gorgonzolu, poklademe kolečka šalotky a posypeme bazalkou. Pečeme 30 - 35 minut.
Dobrou chuť 👌
![]() |
slaný koláč |
Veroniko, u tebe by mi chutnalo! Slané koláče dělám celkem často, ráda vyzkouším i tenhle tvůj!
OdpovědětVymazatPosílám pozdravy, Helena
Mockrát děkuji Helenko a určitě vyzkoušej, my ho milujeme :)
VymazatTaky mám slané koláče ráda. Sýr a špenát je dobrý tip (já naposledy dělala kombinaci mozarela, rajčata a cuketa)
OdpovědětVymazat